Wednesday, 29 March 2017

Paling Pantang Dalam Pantang (PPdP)

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ

Wehuuu yamyam yeaaa
Fasa pertama berpantang tamat akhirnya!
dengan penuh pancaroba la sangatttt
Seronok first time pantang ni sbb
semua orang amek berat sangat2
Mak & Embah banyak assist sis
sebab berpantang kt kampung
Jaga makan minum & keselesaan sis
Hehehehehe
Tak taw la nanti dah kedua ketiga kesepuluh
Sis ni bukanlah pengamal penuh pantang2 ni
Tapi tak lah sampai tahap abaikan terus
Ok jom cekidaut @ check it out
pantang gaya sis a.k.a #pantanggayawana



Sis yakin dan percaya lagi konfiden
ibu2 yang berpantang ni
akan jumpa sejuta satu jenis pantang
yang nak dipantangkan.
Sama ada cari kat encik gugel
atau diviralkan oleh media sosial
atau dikhabarkan oleh kawan2 
mahu pun warisan keluarga 10 keturunan
Especially yg pure Melayu
Sis ade a lot of mix
hahahahahaha
Mak & Embah tak strict sangat
Sis buat apa yang depa buat dulu2 lah
dan sesuaikan dgn keadaan skarang


Firstly kita tengok 44 hari yang pertama
Pantang keluar rumah
Ibu2 dimestikan duduk berkurung dalam rumah
Berehat dan rehat dan rehat
which is taklah rehat sangat sebenarnya
Sis awal2 dah melanggar pantang yang ni
sebab babyK kan warded dua minggu
sudah pastilah setiap hari sis keluar ke hospital
Sis memang berulang ke hospital 
daripada hari pertama keluar wad
sampailah hari sekarang
masih berulang ke klinik pulak.

Memang tak gaya orang pantang dah 
Kecuali gaya luaran which is
berkain batik, bersanggul, berpilis, baju lengan panjang~
Tipikal wanita melayu berpantang sangattt
Fuhhhh mencabar musim bahang macam ni
Sampai ruam2 badan sis
Sebab tu jugak nurse cakap luka sis lambat baik
Ambik masa sebulan jugak
kerana sis banyak sangat berjalan
Jalan pulak terkedek2 lambat memandangkan
luka belum kering dan masih sakit
Tapi sekarang sis sudah boleh berlari2
berkejaran seindah bunga di taman
cuma malas je~
Kepada yang ada luka jahitan
especially di bahagian bawah ittew~
Jaga luka elok2
Jangan sampai terjebak dgn kes terpaksa serah diri
dan dijahit semula
Bersihkan luka
Keringkan luka
Sapu ubat luka
Jangan sampai bernanah
Pun boleh jd asbab dijahit semula
selain jahitan tertetas
Arghhhh~ sakitnya bila terfikirkannya
Bila ada berjahit ni,
nak batuk ke nak bersin ke nak ketawa ke
memang sopan level maksimum
Kalau tak...rasalah sendiri~
Sampai tahap tahan bersin n batuk kadang2 tu
Tips luka cepat kering di SINI!
Sepanjang luka belum kering,
memang x buat apa sangat
Semua orang tolong buatkan
hehehehehehe

Selain tu,
dalam tempoh ni jugak 
sis ade berurut dgn akak tukang urut kt sini
buat urut 7 hari siap pakej diparam & dipilis
Bengkung pun pakai
Terasa macam tuan puteri sangat
Sampai stoking & baju pun akak tu pakaikan
Last orang pakaikan baju mungkin umur 3 tahun
Lepas dah pandai pakai baju sendiri
Hari ketiga urut sis bersengkak pulak
Sengkak ni untuk betulkan balik
kedudukan rahim
Pilis supaya x pening & x rabun
Bubuh kt dahi tu haaa
Bukan renjis2 dipilis ditepungilah tawar tu ye
Bertungku buat sendiri
Mak belikan sejenis tungku yg moden
Tak pakai batu sungai pun
Bentuk mcm sup bunjut gitu
Siap ada herba dah semua
Rendam dgn air panas dan tuammmmm
Best sangatttt
Buatlah sekali siang, sekali malam
Berurut je buat 7 hari berturut-turut
Yang lain sis teruskan sampai sebulan
Sejenis tungku yg sis pakai

Berurut ni penting
sebab lepas bersalin konfem esoknya segala urat
kat badan ni rasa sengal2
Sis pagi pertama kt rumah terus berurut
Kebetulan bangun pagi masa tu mmg keras rasa badan ni
Sakit2 segala sendi
Lepas diurut, fuhhhhh
Rasa ringannnn je badan melayang-layang
Mandi air suam. Jangan panas sangat. Jangan sejuk sangat
Then sepanjang berpantang,
janganlah angkat benda berat2
Time ni lah korang sibuk nak deko2 rumah bersama Erik
Hempuk kang
Even baby pun sebenarnya elok jgn dukung lama2
Mintak tlg husband ye
Cakap kt husband inilah masanya nak workout
Oleh sebab husband sis balik weekend je,
mak lah yg banyak tolong sis
Terima kasih mak! Muaaahhhbanyakkss


Rasanya perkataan pantang paling sinonim dengan makanan
Yup
Ibu berpantang ni mmg byk betul pantang makan
Bila ditanya pada doktor2,
depa cakap xde pantang2 ni
Makan je apa yang boleh selagi mana berkhasiat
dan tidak memudaratkan ibu & anak~
Haaaaaa
So uollss jangan terkejut la kalau ada ibu2
yang sebaik sahaja melangkah keluar dari hospital
terus melantak di McD atau Stabak
Mana yang boleh diikut, ikutlah
Yang penting tak gatal2
Pantang makan yang paling sis pantang ialah
ikan2 yang berbisa dan makanan laut yg lain
Rasanya korang pun biasa dengar ni
Haiwan2 berbisa konfemlah x boleh makan
Jangan engkorang tanya kala jenking boleh makan ke x
Haaaa ekau yang kono nanti jang


Prinsip sis, tak gatal boleh makannnn
Sis ade satu kali makan kacang buncis sebab ingat ia sejenis sayur
Rupanya sis lupa ia jua sejenis kekacang
Waduhhhhh gatalnyaaaaaaaa
Kacang panjang elok pulak x gatal
Yang anehnya, makan biskut bangsawan fames ames
ada kacang elok pulak x gatal.
Hmmmmm
Mungkin femes ames perlu consider resepi
cookies with kacang buncis?
Jangan lupa #resepisiswana #ketuk2kepalakau

Tips untuk tahu apa yang selamat anda makan?
Try and error
Kalau gatal, x bolehlah tu
Hahahahahahaha
Actually telur putih dikatakan antara sumber protein yang bagus
So, bolehlah uollss try makan telur separuh masak ye
Ade orang cakap tak boleh makan telur
Tak boleh makan ayam
Tak boleh makan kacang2
Tak boleh makan angin
Tapi makanan hospital, semua ni dia hidang
Mak sis cakap klau swasta siap bagi sambal udang
Fuhhh tu kalau buh petai lg umppsss!

Sebenarnya, ayam adalah sumber protein yg sangat digalakkan
dan juga daging
Elok untuk luka cepat baik serta tenaga~
Sis balun je ayam sebab xde gatal2 pun makan
Husband sis siap perapkan ayam BBQ kauuu~
Bestnya weekend bila husband ada, 
sis makan mewah woooo
Lagi pulak husband mmg x berapa gemo ikan
Kipas susah mati ayam~
Sis dapat gak ikan salmon dengan 
sedikit perahan lemon gittewww


Then mesti ada mak2 bidan cakap jangan minum air banyak2
Akak yg urut sis siap cakap satu hari satu gelas je
Erk~ Tsedak sis mendengarnya
Bila tanya pada yang pakar,
depa galakkan minum air suam banyak2
Lagi2 bila menyusu badan
Doc siap cakap
"Jangan terpedaya amalan sehari segelas tu. Kering awak nnti"
Gittewww~
Ok mungkin maksud akak tu air berais
Seperti milkshake, coolblog dan coconut shake
Air berais ni katanya melemahkan sendi2 
Wallahualam
Minumlah kalau nak asalkan x melampau
tahap duduk dalam peti ais jilat ais
Sis sejak pregnant 7 bulan sampai skarang
minum susu kambing
Cuma sekarang ditambah dengan
ESP Shaklee
Wuhuuuu~
Adakalanya sis mintak jugak husband belikan
chocolate hazelnut panas kt TEALIVE


Then banyakkan pengambilan buah dan sayur
Tapi kannnnn ada jugak yang kata buah pun kena pantang
Haihhhh
Aneh aneh aneh
Ce korang google. Mesti ada.
Sis balun je buah2 ni
Hehehehehe
Tapi durian tak lagi lah sebab x ade kan
plus musim panas macam ni
Senang citer, makan seimbanglah
Nurse siap share satu tips
Untuk kekalkan berat badan ideal even menyusukan anak
Lepas menyusukan anak mesti laparkan
Jangan makan nasi 
Makanlah buah atau sandwich
Sebab tu sis mintak husband belanja Subway~
Makan nasi tu boleh cuma bukanlah setiap kali lpas susukan baby
Ini tips pada yang rasa nak maintain berat badan
Nurse cakap ramai yg x buat mcm ni
Lepastu bila mengembang salahkan susu
Susu tak bersalahhhhhhhh


Selain tu,
sesiapa yang merancang untuk makan jamu
perlulah memilih waktu yang sesuai
Ada yang kata lepas 30 hari
Ada yang kata tak boleh selagi susukan anak
Jamu dan herba ni sebenarnya bagus malah telah
diamalkan oleh nenek moyang kite lagi
Seriously, bila pergi klinik kan
Doc mesti akan tanya
"Puan ada makan jamu?"
Kalau jawab ada, panjanglah ceramahnya
Mujurlah sis tak makan jamu
Sis telah memilih 
Set Berpantang Shaklee!
Wahhh macam promote gittew
Tak tak tak tak

Sis bukanlah SID gempak anda
Sis memang dah lama survey apa2 set pantang nak diambil
Kaji punya kaji siap paperwok & belanjawan,
Sis pilih shaklee sbb it's more to supplement
Boleh nak teruskan sampai duit habis
Siap menabung tu nak beli satu set
Alhamdulillah sangat berbaloi
Nurse cakap x nampak lesu &
seminggu lpas tu rahim dah kecut
Bukan setakat membantu dalam proses berpantang
Malah menambahkan seri di wajah
Sumpah x tipu
Husband setiap minggu balik puji sis semakin peloles
Awww~ bawak bertenang ye bang
Baru pantang Fasa 1
kahkahkahkahkah

Sis beli melalui SID cantik KakLin
Bercakap pasal pantang ni
Antara benda yang ibu2 takutkan ialah sembelit
Kannnnnn
Sis pertama kali kena sembelit tentulah betul2 
tiga hari lepas bersalin
Ya Tuhannnnn
Sakitnya kurang sikit dari bersalin
Lagi2 bila luka jahit yg banyak masih fresh
Rasa macam kelmarin bersalin, hari ni bersalin lagi
Sis 3 jam kot berkampung dalam toilet
Menangis meraung
Sis tak berani nak teran duk fikir 
luka tertetas ke tombong terkeluar ke
Apa tu tombong?
Hangpa google lah sendiri. Seram weyhhh~
Mintak kita semua dijauhkan daripada
kes tombong terkeluar ni

Mak ayah semua risau tapi depa x taw nak buat apa
Sampai tahap husband masuk sekali duk dalam toilet
Buang dah rasa malu ke apa. Sakit tu yg penting
Duk atas baldi, pegang tangan
Sebijik macam bagi semangat kt labour room
"Boleh buat ni" "Sabar" "Kuat, sayang"
What?
Siap boleh ajak bergaduh dalam tu
"Sayang boleh buat ni. Boleh"
"Nak buat apaaaaaa????!!!!Tolonggglahhh"
Maka (husband cerita dalam hati dia)
" Kejadah aku nk tolong mcm mana???"
Hehehehehe
Siap call kak ipar. Call nurse
Bila depa cakap jangan takut pasal jahitan,
dengan menggigil dan linangan air mata
sis berusaha hingga hujung nyawa
Semua gara2 ayat husband
"Kalau tak buat ni, petang ni x boleh tgk Khalid kt hospital"

Drama sangat kan?
Tapi sungguhlah
Taknak lalui lagi.
Masa tu x ambil Shaklee lagi
Dalam set tu ade Ostematrix untuk elak sembelit.
Plus kak ipar suggest beli Lactul
untuk lembutkan najis.
Thanks Along!
Lactul ni eloklah mulakan sebulan awal
kalau korang ade masalah mcm sis.
Sis start lepas drama Sembelit Sang Isteri
Ada jugak ubat masuk dalam montot 
Sis amalkan lactul je lah.
Kesan sampingannya, sis gatal2 & rasa loya~
Dan sis makan banyak buah-buahan mulai hari itu


Husband yang sweet
Tak semestinya bawak pusing peta Eropah
Tak semestinya hantar bunga dan coklat hari2
Tak semestinya naik beca dinner kt KL Tower
Tak semestinya bermain drum semasa isteri masak
Tak semestinya post ayat2 chenta di FB 24/7
Husband yang sweet
Boleh jadi husband yang sanggup teman isteri
yang sembelit dalam toilet
selama 3 jam berpakej dimarah dicakar dipicit
Sekian, sajak sweet utk husbandku yang sweet~

So isteri2, jangan risau kalau husband korang 
tak sweet mcm drama2 Melayu & Korea
sebab diorang mesti sweet bila saat2 genting
Selamat mencari definisi Husband yang Sweet!
Wuhuuuu~

Okay next.
Isu berbangkit dalam berpantang ialah
meroyan
Mesti korang pnh baca kes2
ibu campak bayi dari tingkat 13 la
ade yang tikam anak
ada yang pukul anak
Allahuakbar. Nauzubillah min zalik
Tu semua kes2 meroyan.
Sis setiap kali baca rasa seram sangat
Masa pregnant siap positifkan diri
"Aku takkan meroyan. Aku ok. Aku ok"
Itu masa pregnant.
Sejujurnya, sis juga mengalami masalah meroyan ni
Cuma alhamdulillah sis boleh kawal lagi


Apakah bentuk royanan (apa ni?) yang sis lalui?
Sis berpantang kt kampung
Jadi husband akan balik weekend saje
Sis ni kalau bukan masa berpantang bersalin,
memang pantang jauh dgn husband
Hahahahahaha
Ada masa mak akan teman sis tido
Ada masa tak
Biasalah, kite kn first timer
Masih nak belajar bangun tengah2 malam
Masih nak belajar dodoikan baby
Jadi bila ada masa kena tidur sorang dgn baby
Khalid pulak meragam
Itu ini tak kena
Pernah sekali dua sis ade terasa nak pukul dia
Mujur sis cepat2 sedar,
sis peluk cium dia kuat2 sambil istighfar.
Ada masa bila perasaan tu dtg,
sis cepat2 letak Khalid atas tilam
dan sis akan tumbuk2 bantal
sambil istighfar
Kadang2 sampai tahap menangis ke pagi
bila Khalid tidur x lena
Stress sebab buat apa semua tak kena
tapi kena struggle jugak buat something
huhuhuhu
Waktu2 berpantang ni memang seton2 suka
Tambah pulak kestabilan emosi berapa peratus je

Ade satu hari tu buat makan2 dgn sedara
Nenek buat nasi ambeng & ayam ingkung
Pehhh ayam ingkung ni mmg fevret sejak kecil
Semua orang makan masa tu
Makcik2 pelawa lah sis makan
Tapi mak tak bagi sebab ada kunyit dalam masakan
Takut baby punya kuning naik
Lepas tu semua orang sambung makan
dan tak hiraukan sis
huhuhuhuhu
Sis lapar gila kot
Dah sebak dah masa tu.
Husband pun kemain lahap makan.
Sis duk pandang2 mintak simpati pun dia x perasan
Sis pergi bilik ambik roti pastu makan sorang2
dengan linangan air mata
Rasa sampai ke malam sis taknak ckp dgn sesiapa
Lagi2 dgn husband
Terasa betul. Malam tu masing2 tanya sis nak makan apa
"Ape yg boleh...x ada xpe. Tak lapar"
Gila merajuk masa ni. Tahan je air mata
Last2 menangis jugak bila husband tanya
Memang kaw2 sis luah masa tu
Huhuhuhuhu
Dia punya bersalah terus offer nk cari itu ini malam tu
Sis pulak dah tawar hati
"Takpe. Bawang goreng dgn bilis goreng pun sedap"
Psss: Tu makanan rasmi sis masa pantang
Itulah meroyan yang menyerang sis
Baru sikit tu.
Tu pun sis dah rasa dahsyatnya
Agaknya apa perasaan ibu2 yg meroyan tahap hardcore tu
Mesti tertekan sangat2.
Kepada para suami,
sebolehnya sila berada di sisi isteri masa berpantang ni
Maksud sis bila ada kt rumahlah
Bukan suruh angkut isteri pergi ofis
Especially malam time anak meragam
Nampak macam benda simple kan?
Tapi benda simple mcm ni kalau x dijaga betul2,
boleh memudaratkan kesihatan ibu2.
Ibu yang menyusukan anak ni cepat letih
cepat lapar jadilah cepatlah stress
Minimumkan persekitaran yang stress
or zero stress terus
Klik SINI utk tahu apa yang suami2 boleh tolong
Maghrib2 mengaji sebelah isteri & baby
Kalau balik lambat mandi dulu
Bacalah zikir atau surah2 yang sepatutnya
Jangan terus peluk isteri & baby
Kot ada yang mengikut~

Apa yang sis rasa paling tak best
sepanjang pantang ni?
Selain daripada terpaksa lupakan kejap
beberapa jenis makanan,
serta orang sekeliling lupa sis berpantang lalu tak ada
lauk pun untuk sis
apa yang lagi tak best ialah terpaksa habiskan 7 botol
pati ikan haruan~
huaaarghhhhh
Husband dah beli punnn...x makan membazir pulak
Bukan sebotol seposen~
Ya Tuhan rasa pati itu....rasa menyesal setuju masa husband nk belikan
Katanya supaya luka cepat sembuh & cantik mcm dutanya
Tak apalah tak cantik mcm pojiah latep punnnn
Tapi betul ke orang ckp, x elok sebenarnya especially yg czer
sebab boleh jadi double healing?

Tak perlu kot free 1

Nampaknya, sekian itu saja kisah berpantang sis
Macam mana ibu2 yg lain berpantang?
Pada pendapat sis,
berpantanglah berpada2
Yang korang rasa macam "Ye2 je" atau "Gile kentanggg"
Usahlah diikut. Takut nanti korang stress lalu meroyan.
Ada je orang yang tak berpantang dan
menjalani hidup dengan begitu bahagia
Yang penting jaga kesihatan fizikal dan mental
Ada orang ckp elok2 berpantang jangan sampai bentan~
Apa itu bentan?
Dia macam kesan sampingan yang melibatkan badan dan 
boleh menjadi punca meroyan
Husband sis ni mmg x berapa percaya sangat
berpantang secara ekstrem
"Buat mana yang mampu" kata beliau
Kalau duk ikut sangat
kelaparan dan kebuluran lah nanti
serta kempunan~

Husband plg pantang tgk sis x makan
hehehehehe
Pastu dia pulak sendu tgk sis cuma makan haruan bakar
Bawang goreng bilis goreng sayur air
Sebab tu bila dia balik BP every weekend,
sis akan dilimpahi dgn pelbagai jenis makanan
yang enak2
Husband mesti carikan stok makanan seminggu
especially utk sis baham setiap kali lpas susukan Khalid
Roti, susu kambing, buah, biskut, coklat
Siap dpt kek sikeret resepi kayhhh
Cara lain hilangkan stress berpantang ialah
shopping di LAZADA
Lepas tu stress gaji habis mcm tu je
hahahahahaha


Oh ye~
Sis nak ingatkan kepada yang mungkin tak tahu
Kepada ibu2 yang baru bersalin,
balik dari hospital or kt hospital (bila dah larat)
pastikan mandi wajib lepas bersalin
Antara sebab mandi wajib ialah bersalin
Bukan pasal darah nifas.
Yang darah nifas tu kendian bila dah berhenti
Ni sebab bersalin. Mandi wiladah.
Ada beza wiladah dan nifas
Para suami, sila ingatkan isteri anda

Semoga bermanfaat :)
Selamat berpantang!
Nak berpantang kena positif okayyyy
Sis tengah tunggu set tangas sampai rumah
Nak mula bertangas pulaksss
So, korang rasa perlu ke berpantang ni?
Tepuk perut buncit ke tak,
tanyalah selera~
Boleh jenguk baca2 di SINI
Tazzabarrr nk jalan2 makan angin

No comments:

Post a Comment